Ce modele de perdele de bucatarie se mai poarta anul acesta?

Indiferent de ocupatia pe care o avem, de lipsa timpului de care ne tot plangem, ori de ocazia pe care noi insine o facem sa ni se iveasca, pana la urma, in ciuda aptitudinilor noastre mai mult sau mai putin demonstrate, femei sau barbati, cu totii ajungem sa zabovim un relativ interval de timp in bucatarie.
Irelevant este faptul ca ocupam o pozitie dominanta in bucatarie, ori ca suntem doar in trecere, ca simplu degustator, caci printre oale si cratite stam toti. Tocmai pentru ca ne petrecem cel mai mult timp in bucatarie decat in oricare alta incapere din casa, trebuie sa ne asiguram ca o facem cu placere, ca nu doar mirosurile imbietoare ne atrag, ci si ambianta incaperii. Astfel, trebuie sa ne mobilizam si sa acordam ceva mai multa atentie spatiului si, drept urmare, sa il infrumusetam, putand incepe cu perdele pentru bucatarie.
Prea putini dintre noi se gandesc ca perdelele din bucatarie pot face diferenta si ca ele ne pot transpune intr-o alta lume, dincolo de caldura agasanta emanata de ochiurile de la aragaz. Din contra, multi dintre noi, prea superficiali, sustin ca nici nu le vad rostul si nici nu ii intereseaza niste modele perdele pentru bucatarie. Lucrurile nu stau deloc asa, caci ele exista si au un rol foarte important de jucat, care difera, de la caz la caz, in functie de arhitectura bucatariei, de locul unde este amplasata, de orientarea ei fata de punctele cardinale si alte asemenea criterii. In cele ce urmeaza, pe cat posibil, vom incerca sa va destainuim mici secrete despre ce perdele se poarta in 2014.

Gospodinele clasice apeleaza la perdele din voal, cu sau fara broderii, de regula perdele inflorate, in mare parte cromatica lor depinzand de mobilierul din bucatarie, de gresia de aici, ori de lavabila de pe perete. Pentru cei carora nu le place stilul traditional, conservator, nu este o solutie optima sa renunte intru totul la perdele, caci azi, in materie de amenajari si decoratiuni interioare, specialistii ne pun la dispozitie o serie de alte variante asimilate perdelelor: storuri romane, jaluzele din bambus si alte asemena inventii decorative.

Modelele de draperii panou sunt la mare cautare in ultimele decenii, caci gospodinele s-au adaptat modernitatii vremurilor in care traim si au realizat faptul ca aceste panze pe sine se pot folosi nu doar la birouri, ci chiar in bucatarie. Usor de manevrat, dar mai ales de curatat, ele se intretin fara a necesita mult efort, motiv pentru care incadreaza placut geamurile termopan.
De asemenea, adeptii stilului minimalist apeleaza la astfel de perdele albe, simple, caci aparatura high-tech cu care ei isi modernizeaza bucataria nu prea poate fi asociata unei largi palete de culori.
O alta preferinta in tendinte este cea a clientilor care opreaza pentru storuri de panza, nu neaparat romane, ele fiind o varianta foarte la indemana, comoda pentru bucatariile luminoase, la care soarele ajunge pe tot parcursul zilei. In acelasi ton, continuam cu bucatariile aflate pe malul marii, in apropierea apei si a soarelui, care de regula sunt decorate cu perdele de panza, de in sau chiar de canepa, incercand a se pastra autenticitatea peisajului si prin inducerea unui stil rustic.
Totusi, suntem nevoiti sa concluzionam ca, inca o data, ipoteza noastra initiala se confirma si de aceasta data, motiv pentru care perdelele pe doua randuri raman in topul preferintelor. Pentru ca o perdea de dimensiuni reduse este montata deasupra ferestrei, cealalta, mai lunga, permite cu mai mare usurinta manevrarea dispozitivelor de aerisire. De regula aceste perdele sunt confectionate dintr-un material fluid, care nu incarca aspectul camerei si care se poate spala foarte rapid, iar timpul sau de uscare este unul mic, caci, aflandu-ne in bucatarie, trebuie sa constientizam si faptul ca ne trebuie un model de perdea care sa fie schimbat destul de des, din pricina mirosurilor care se absorb in firul textil.


One thought on “Ce modele de perdele de bucatarie se mai poarta anul acesta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *